Laat je stem horen!  -  Stemwerk

Werken met je stem is een heel directe manier om in je eigen kracht te komen, om blokkades in je lichaam op te ruimen, om emoties vrij te laten stromen en om je vrijer in en met jezelf te voelen. Letterlijk je stem laten horen, maakt de weg vrij tot meer jezelf kunnen zijn.

Dit is een vorm van coaching waarin weinig gepraat wordt, maar waarin je je eigen geluid laat horen, steeds meer gaat verkennen en waardoor je jezelf steeds meer leert kennen.

Wat doet het werken met je stem?

Onze ogen worden wel eens de spiegel van onze ziel genoemd, maar de stem geeft alle bewegingen van ons innerlijk weer. Of het nu verdriet, boosheid, irritatie of blijheid is, onze gemoedstoestand is direct in onze stem te horen. 

Je hoeft niet te kunnen zingen om stemwerk te kunnen doen. Het gaat niet over mooi of lelijk, goed of slecht. Het gaat erover om jouw eigen geluid te laten horen. 

Je lichaam is een grote klankkast die in trilling wordt gebracht als je gaat praten, zingen of klanken gaat maken. Wanneer je langere tijd achter elkaar alleen maar klanken gaat maken, zul je merken dat er van alles in je lichaam in beweging wordt gebracht:

  • je gaat spanning voelen;
  • je merkt dat er plaatsen zijn in je lichaam waar het niet doorstroomt;
  • misschien raak je de hele tijd afgeleid door allerlei gedachten en zit je daarmee juist in je hoofd;
  • je kan merken dat het steeds fijner is om allerlei klanken te maken en krijgt er echt plezier in;
  • of je merkt dat je het steeds onprettiger gaat vinden en dat je je schaamt voor jezelf.

Al deze bewegingen zijn okee en zeggen iets over jou en je lichaam. Het zijn ingangen om te ontdekken welke gevoelens, emoties en overtuigingen er in jou leven. Door ook daar weer een klank aan te geven, zul je merken dat het mogelijk is om blokkades in het lichaam op te heffen, dat je energie gemakkelijker gaat stromen, om emoties te doorleven en te verwerken en uiteindelijk steeds vrijer te worden in het laten horen van je stem. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk: je wordt meer gehoord en je boodschap zal steeds helderder klinken.

Hoe werkt een stemwerk sessie?

In een stemwerk sessie maak je eerst het lichaam wat losser door de verschillende delen van het lichaam te bewegen, te strekken of te masseren. Daardoor wordt je lichaamsbewustzijn groter en kom je meer in je lichaam te zitten.

Daarna ga je onder begeleiding geluid maken, een klank voortbrengen en krijg je tips of oefeningen om ervoor te zorgen dat je je stem niet overbelast of dat je je keel niet teveel dichtknijpt. Wanneer de klanken zonder belemmering uit je mond komen, kunnen we kijken welke bewegingen de klanken teweeg brengen en een proces ingaan waarin jij steeds vrijer wordt.

Je kunt met een bepaald thema of speciale vraag de sessie ingaan, maar dat hoeft niet.

Wat kun je van het stemwerk verwachten?

Mensen ervaren allemaal iets anders in stemwerk. Dit is ook afhankelijk van de intentie waarmee je erin gaat of de doelen die je jezelf stelt. Dit zijn enkele ervaringen van klanten:

Ik merk dat ik door het stemwerk steeds meer ga zingen als ik op de fiets door de stad rijdt. Ik vind dat heerlijk om te doen en kom dan erg vrolijk thuis."

Soms zit ik erg in de weerstand als ik ga klanken. Dan malen er allerlei gedachten door mijn hoofd en vind ik er van alles van. Als ik dan toch weer mijn lichaam in ga door bijvoorbeeld mijn voeten te voelen, merk ik dat ik vooral verdrietig wordt. Dat is even moeilijk om te voelen, maar uiteindelijk is het heel bevrijdend om gewoon eens een lekker potje te janken."